TBE-rokote eli punkkirokote

Puutiaisaivotulehdus eli tick borne encephalitis TBE, Kumlingen tauti tai puutiaisaivokuume on flaviviruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.  Punkit levittävät myös borrelioosia eli Lymen tautia, joka on eri sairaus kuin puutiaisaivotulehdus.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote, TBE-rokote eli punkkirokote. Rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta. Se ei suojaa borrelioosilta eikä estä punkkia puremasta.

Lähde: thl.fi

Varaa aika TBE-rokotukseen »

TBE-rokotteen hyödyt

Rokote ehkäisee noin yhdeksän puutiaisaivotulehdustapausta kymmenestä. Rokotteella pystytään akuutin taudin lisäksi ehkäisemään myös pitkäaikaisia hermostollisia ongelmia, kuten muisti- ja keskittymiskyvyn häiriöitä. Näitä jää noin kolmannekselle keskushermosto-oireiseen tautiin sairastuneista.

TBE-rokotuksen mahdolliset haittavaikutukset

Tavallisia haittavaikutuksia ovat pistosalueen paikallisoireet, kuten punoitus, kuumotus, kipu ja turvotus. Rokotetulle voi tulla ohimeneviä yleisoireita, kuten päänsärkyä, huonovointisuutta ja väsymystä. Joskus ilmenee jäsenten särkyä ja imusolmukkeiden turvotusta. Kuume on yleinen oire erityisesti pienillä lapsilla, ja sitä on esiintynyt lähinnä ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. Iho-oireet tai varsinaiset yliherkkyysreaktiot ovat harvinaisia. Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta ja kestävät muutamia vuorokausia. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Haittavaikutusoireiden hoito

- Tulehduskipulääke kuten ibuprofeeni tai naprokseeni hillitsee ja hoitaa syntynyttä reaktiota.
- Kortisonivoide voi lievittää ihon kutinaa. Myös antihistamiinia voi käyttää.
- Viileä kääre lievittää kuumotusta ja turvotusta.

Edes voimakas paikallisreaktio ei vaadi antibioottihoitoa. Kyseessä on lähes aina immunologinen tulehdusreaktio.

Pyhän Henrikin apteekki

Avoinna:
ma-pe 9-20
la 9-17
su 12-18

Pyhäinpäivänä 6.11. klo 12-18

Katso sairaanhoitajan vastaanottoajat tästä

puh. (02) 275 2150
puh. lääkäreille: (02) 275 2155
sairaanhoitaja: (02) 275 2176

fax (02) 275 2160
info@pyhahenrik.fi
Kalevantie 41
20520 Turku

Vasaramäen sivuapteekki

Avoinna:
ma-pe 9-17

puh. (02) 236 1337

fax (02) 236 2276
apt0658@apteekit.net
Kivikartiontie 1
20720 Turku